Privat
Bedrift
Proff

3 råd for et mer energieffektivt hjem

Ønsker du å gjøre hjemmet ditt mer miljøvennlig og energieffektivt? Her finner du 3 råd til hvordan du både får et mer miljøvennlig og energisparende hjem.

1. Invester i smartteknologi til hjemmet

I dag har de aller fleste fått byttet ut gamle strømmålere med nye AMS-målere, avanserte måle- og styringssystem. Med den nye automatiske strømmåleren slipper du å lese av strømmen, du får bedre og detaljert oversikt over strømforbruket ditt – hvilket kan være nyttig for å se hvor mye du faktisk bruker og forskjeller mellom sesonger.

En annen fordel med AMS-måleren er at den også gir deg muligheter til å koble opp smarthusteknologi som for eksempel smart oppvarming og smart belysning. På den måten kan du regulere når varmen står på, natt- og dagtemperatur og tidsstyre utebelysningen.

Lurer du på hvordan du kan tilrettelegge for smarthjem hos deg?

De nye automatiske strømmålerne har en utgang som heter HAN-port, "Home Area Network». Ved å koble kommunikasjonsløsninger og smarthjem-dingser til porten når den er åpnet, vil du få tilgang til mye informasjon om ditt eget forbruk. Hvordan åpne HAN-porten.

2. Bytt ut gamle vinduer

Ifølge en undersøkelse gjort av Enova kan vinduer stå for hele 40 prosent av varmetap, selv om de bare utgjør mellom 5-10 prosent av den totale ytterflaten på boligen. Bor du i en bolig med vinduer fra 80-tallet eller eldre, bør du vurdere å bytte vinduer. Med godt isolerte vinduer får du mindre kald trekk og mer behagelig og jevn innetemperatur – ikke minst reduserer du luftlekkasjene og varmetap – som igjen gir et lavere energibruk i hjemmet ditt.

3. Etterisolér boligen

Bor du et gammelt hus? Da er det veldig sannsynlig at veggene i huset ikke har like god isolasjon som husene som bygges i dag. Etterisolering kan virke som et kostbart og stort prosjekt, men kan for mange være lønnsomt fordi man fremover vil kunne gå vinteren varmere og billigere i møte.

Visste du at dersom utbyggingen blir omfattende, kan du søke kommunen om støtte til etterisolering før du setter i gang? Les mer om hvem som kan få støtte til etterisolering og andre energioppgraderinger på Enova sine sider.