Privat
Bedrift
Proff

3 råd for et mer energieffektivt hjem

Ønsker du å gjøre hjemmet ditt mer miljøvennlig og energieffektivt? Her finner du 3 råd til hvordan du både får et mer miljøvennlig og energisparende hjem.

1. Invester i smartteknologi til hjemmet

I dag har de aller fleste fått byttet ut gamle strømmålere med nye AMS-målere, avanserte måle- og styringssystem. Med den nye automatiske strømmåleren slipper du å lese av strømmen, du får bedre og detaljert oversikt over strømforbruket ditt – hvilket kan være nyttig for å se hvor mye du faktisk bruker og forskjeller mellom sesonger.

En annen fordel med AMS-måleren er at den også gir deg muligheter til å koble opp smarthusteknologi som for eksempel smart oppvarming og smart belysning. På den måten kan du regulere når varmen står på, natt- og dagtemperatur og tidsstyre utebelysningen.

Lurer du på hvordan du kan tilrettelegge for smarthjem hos deg?

De nye automatiske strømmålerne har en utgang som heter HAN-port, "Home Area Network». Ved å koble kommunikasjonsløsninger og smarthjem-dingser til porten når den er åpnet, vil du få tilgang til mye informasjon om ditt eget forbruk.

HAN-porten

2. Bytt ut gamle vinduer

Ifølge en undersøkelse gjort av Enova kan vinduer stå for hele 40 % av varmetap, selv om de bare utgjør mellom 5-10 % av den totale ytterflaten på boligen. Bor du i en bolig med vinduer fra 80-tallet eller eldre, bør du vurdere å bytte vinduer. Med godt isolerte vinduer får du mindre kald trekk og mer behagelig og jevn innetemperatur – ikke minst reduserer du luftlekkasjene og varmetap – som igjen gir et lavere energibruk i hjemmet ditt.

3. Etterisolér boligen

Bor du et gammelt hus? Da er det veldig sannsynlig at veggene i huset ikke har like god isolasjon som husene som bygges i dag. Etterisolering kan virke som et kostbart og stort prosjekt, men kan for mange være lønnsomt fordi man fremover vil kunne gå vinteren varmere og billigere i møte.

Visste du at dersom utbyggingen blir omfattende, kan du søke kommunen om støtte til etterisolering før du setter i gang? Les mer om hvem som kan få støtte til etterisolering og andre energioppgraderinger på Enova sine sider, .

Visste du at dersom utbyggingen blir omfattende

Kan du søke kommunen om støtte til etterisolering før du setter i gang? Les mer om hvem som kan få støtte til etterisolering og andre energioppgraderinger på Enova sine sider. Visste du at dersom utbyggingen blir omfattende, kan du søke kommunen om støtte til

Etterisolering

før du setter i gang? Les mer om hvem som kan få støtte til etterisolering og andre energioppgraderinger på Enova sine sider.

Her kommer

det flere

artikler