Privat
Bedrift
Proff

5 sparetips for å unngå høy strømregning

Når utetemperaturen synker øker både strømpriser og strømforbruk.

Det er normalt at strømprisen øker når det går mot vinter. Samtidig øker også behovet for å bruke mer strøm til oppvarming. Økt forbruk, gir økte utgifter både til nettleie og strøm.

Når temperaturen synker, øker strømprisen

Kort forklart; Når det er kaldt ute bruker vi mer strøm til oppvarming. Prisen på strøm øker i den kalde årstiden, som igjen gir en høyere strømregning på vinteren.

Gode sparetips for lavere strømregning

1. Senk temperaturen - spar penger

Noen grader opp eller ned på varmeovnen påvirker strømregningen. Om du vil spare penger kan det være lurt å senke innetemperaturen og heller ta på en genser.

Styr innetemperaturen automatisk
Et varmestyringssystem tidsstyrer temperaturen i boligen din og sikrer effektiv energibruk både når du er hjemme og når du ikke er til stede. I beste fall kan energibruken til oppvarming normalt reduseres med 20 prosent.

2. Spar på varmtvannet

Dusj kortere. Bytt til sparedusj og monter sparedyser på vannkraner.

3. Montér tetningslister

Du finner enkelt luftlekkasjer rundt vinduet ved å føre et tent lys langs listene og langs vegg- og taklister inne i rommet. Flammen vil blafre dersom det er trekk.

4. Etterisoler boligen

Utilstrekkelig isolering fører til kalde gulv og vegger, samt høy strømregning.

5. Bytt oppvarmingskilde

Med en varmepumpe får du mer varme ut av hver kilowatt-time. Det kan også lønne seg å installere f.eks. en vedovn eller pelletsovn.

Som en tommelfingerregel kan du regne med at du reduserer energibruken til romoppvarming med ca 5 prosent for hver grad du senker innetemperaturen.

Hvordan avgjøres strømprisen?

Innkjøpsprisen på strøm varierer med tilbud og etterspørsel på kraftbørsen (NordPool).

I Norge er "tilbud", altså kraftproduksjon, i stor grad påvirket av ytre forhold som værforhold, temperatur og magasinfylling.

"Etterspørsel" påvirkes også av vær og temperatur, siden behovet for oppvarming øker i takt med at temperaturene synker.

Forskjellen på strøm og nett

3 råd for et mer energieffektivt hjem

Hva består strømregningen av?