Privat
Bedrift
Proff

5 tips for brannsikker julebelysning

Desember måned betyr at mange meter med lyslenker skal frem for å skape julestemning, men det betyr også at vi øker risikoen for boligbrann. Her er noen tips til hvordan du sikrer julestemning og brannsikkerheten.

Dame som pynter butikkvindu med lyslenke. Foto

Desember og julen er dessverre den tiden av året hvor det oppstår flest boligbranner. Ofte er det elektriske apparater og installasjoner som for eksempel julebelysning som er brannårsaken.

Sjekk julebelysningen for skader

Selv om julebelysningen ligger gjemt bort store deler av året, kan det gjøre at ledninger blir klemt og pærer skadet. En skade på ledning eller defekt pære kan fort bli starten på brann. Det er også viktig å vurdere om julebelysningen bør byttes ut til nye og mer sikre produkter.
Når du skal pakke ned julelysene dine igjen bør du oppbevare de på et tørt sted og aller helst i original emballasje for optimal beskyttelse.

Bonustips for utskiftning av julebelysning

Dersom julebelysningen din har sett bedre dager kan det være en idé å bytte til LED-lys. De har ofte en levetid på ca 50 000 timer og bruker opptil 90% mindre strøm.

Julebelysning ute?

Da bør du sjekke at lyslenken faktisk egner seg til utendørsbruk. Hvis du bruker lyslenker som egentlig er ment for innendørsbruk kan fuktighet trenge inn og føre til kortslutninger. Lyslenker som er egnet for utendørsbruk er mer robuste og av bedre kvalitet, og motstår derfor fukt, frost og sterk vind bedre enn lyslenker for innendørsbruk.

Kjøpe julebelysning på nettet? Se etter CE-merking

Det finnes mange muligheter for å gjøre kupp på julebelysning, men det betyr ikke at det er det sikreste eller godkjent for bruk i Norge. Derfor er det lurt å se etter CE-merket, som er bevis på at produktet oppfyller krav for sikkerhet.

Unngå bruk av skjøteledninger og ledninger i klem

Skjøteledninger er kun til midlertidig og begrenset bruk. Selv om julebelysningen utendørs er midlertidig er det viktig å tenke på at skjøteledningen kanskje ikke tåler vær og vind likegodt. Mange trekker også ledninger over dørterskelen eller gjennom vinduet der den kommer i klem og blir skadet.

Slå av julelysene om natten og når du er bortreist

Selv om det er koselig med julebelysning kan det være lurt for å unngå høye strømregninger og sjenerende lys for naboen, at du slår av julebelysningen om natten eller hvis du reiser bort. Hvis du synes det er litt stress å huske på kan det være et alternativ å kjøpe lyskjeder med timer – slik at julelysene dine slår seg av og på automatisk.