Privat
Bedrift
Proff

Strømforbruket varierer med årstiden

Derfor får du høyere strømforbruk på vinteren

Når Kong Vinter for alvor setter inn skjer det noe med strømforbruket til nordmenn: det øker. For noen kommer dette som en kjedelig overraskelse når strømregningen blir trukket fra kontoen. Da er det mange som tar kontakt med oss for å høre hva som gjør at strømforbruket plutselig har blitt mye høyere.

dame som leser bok. Foto

Strømregningen påvirkes av vintertemperaturen

Hovedårsaken til at du får høyere strømregning på vinteren er at temperaturen ute synker, mens de fleste holder en jevn temperatur på rundt 20 grader inne. Det tenker vi ikke så mye over – før det kommer som en litt dyr overraskelse på strømregningen.

De aller fleste har termostatstyrt oppvarming, altså du bestemmer hvilken temperatur du ønsker å ha. Når det er sommer og 20 varmegrader ute kreves det ikke så mye for å opprettholde den samme temperaturen inne, men når temperaturen ute kryper nedover og særlig ned på minussiden må varmeovnene jobbe mye hardere for å opprettholde 20 varmegrader.

Forbruk sommer vs vinter. Illustrasjon

Når temperaturen ute kryper nedover og særlig ned på minussiden må varmeovnene jobbe mye hardere for å opprettholde 20 varmegrader inne.

Få oversikt og kontroll over strømforbruket ditt

Vårt beste råd til deg som ønsker å redusere forbruket på vinteren er å ha et bevisst forhold til oppvarming, når på døgnet du bruker mest strøm og hva som påvirker ditt strømforbruk mest. Den nye strømmåleren, AMS-måleren, gir deg muligheten til å danne deg et bedre bilde av forbruket ditt. For å få tilgang til dataene om forbruket ditt kan du logge deg inn på Min side eller laste ned appen vår.


Slik forstår du forbruket ditt på Hafslund Netts Min side: en steg-for-steg beskrivelse

 • Se forbruket på måleren(e) din(e). Når du logger deg inn på Min side vil du automatisk få opp forbruket ditt måned for måned. Hvor langt tilbake i tid du ser forbruk kan variere basert på hvor lenge du har vært kunde, om det nylig har skjedd noen endringer i ditt kundeforhold eller på strømmåleren. Hvis du har flere strømmålere kan du endre hvilken adresse forbruket vises for, ved å trykke på "pilen" til høyre for adressen og velge riktig adresse.

 • Velg forbruket du ønsker å se. Under selve grafen kan du se hvilke år forbruksvisningen gjelder for. Hvis du ønsker kun å se forbruk for ett spesifikt år kan du enkelt gjøre dette ved å trykke på de årene du ikke ønsker å se forbruket for. Trykker du på alle årene, blir forbruksvisningen borte. Hvis dette skjer kan du bare trykke på det året du ønsker å se, så kommer visningen tilbake.

 • Se fordelingen av kWh. Til venstre for grafen ser du antall kWh-grafen fordeler seg over. Denne vil variere ut ifra ditt månedsforbruk, dagsforbruk og timesforbruk. Det betyr også at du ser andre tall enn for eksempel naboen eller kollegaen.

 • Last ned rapporter. Til høyre har du en knapp hvor du kan laste ned den aktuelle grafen i ønsket format (CSV, Excel eller JSON).

 • Se forbruk dag for dag eller time for time. For å se forbruket dag for dag for en måned trykker du på søylen til den måneden du ønsker å se forbruket for. Da vil du få opp nye søyler som viser forbruket ditt dag for dag gjennom den måneden du har valgt. Trykker du på en av disse søylene vil du få forbruket time for time den valgte dagen.

 • Se ditt forbruk av kWh per måned, dag eller time. Holder du musen over forbrukssøylen for en måned, dag eller en time ser du eksakt antall kWh du brukte denne måneden, dagen eller timen.

 • Hvorfor varierer forbruksgrafen min? Det kan være flere grunner til at forbruksgrafen din varierer. Måned til måned variere fra hvilken årstid vi er inne i. De aller fleste har et høyere forbruk på vinteren enn de har på sommeren. Dag til dag og time for time varierer basert på dine forbruksvaner. For eksempel kan det være forskjeller på hvor mye mat du lager, hvor ofte du dusjer, hvor mye varme du har på, hvor ofte du vasker klær osv. Det er vanlig at grafene varierer, både måned til måned, dag for dag og time for time. Grunnen til det er at strømforbruket ikke er statisk og avhenger av mange forskjellige faktorer.

Forbruket fra din strømmåler blir ikke sendt til oss i sanntid. Det betyr at hvis du er inne på Min side mandag ettermiddag vil du kun se forbruket ditt frem til søndag kl. 24.00. Forbruket for mandag blir lagt ut på Min side på formiddagen neste dag. Vær klar over at her kan det av og til oppstå forsinkelser.

Savner du forbruk for en periode? Ta kontakt med oss via chat så hjelper vi deg så fort som mulig.

Her finner du de mest stilte spørsmålene vi får om strømforbruk akkurat nå

1. Hva påvirker strømregningen min?

Det som påvirker strømforbruket ditt aller mest er oppvarming av boligen din. Temperaturforskjeller gjennom året er hovedårsaken til svingninger i forbruket. Det er derfor naturlig at de fleste har et høyere forbruk om vinteren enn om sommeren. Om sommeren bruker du mest sannsynlig ikke så mye strøm, men etter hvert som det blir kaldere ute og vinteren setter inn, bruker du, og mange andre, mer strøm. Det gjør at etterspørselen etter strøm øker og derfor øker prisene også.

Utover det kan det være andre ting som for eksempel hvor mye strøm du bruker, om du bor i leilighet eller enebolig, om du bor alene eller sammen med andre og lading av elbil.

2. Hvordan får jeg oversikt over mitt strømforbruk?

Strømmåleren din gir deg gode muligheter til å følge med på ditt eget strømforbruk. Disse dataene finner du inne på Min side. Når du logger deg inn får du oversikt over forbruket ditt per år, måned, dag og time. På den måten kan du få oversikt over ditt eget forbruksmønster. For å utnytte mulighetene maksimalt, kan du koble til tilleggstjenester fra tredjepartsleverandører som hjelper deg å styre strømforbruket ditt.

Få oversikt over forbruket ditt ved å logge inn på Min side eller laste ned appen vår.

3. Hva bruker mest strøm i boligen?

Det er oppvarming av boligen som står for det meste av strømforbruket ditt. I en vanlig enebolig står det for cirka 50 - 60 prosent av strømforbruket. Videre går cirka 20 prosent av totalforbruket ditt til oppvarming av varmtvann. De resterende 20 - 30 prosentene går til andre elektriske apparater som for eksempel komfyr, vaskemaskin, kjøleskap, tørketrommel, belysning, TV og lignende.

4. Hvordan kutte strømforbruk?

På vinteren bruker vi mest strøm til oppvarming. Hvis du har en ovn kan du spare penger ved å fyre med ved. Ellers kan det være lurt å senke temperaturen på natten eller når du ikke er hjemme.

Et tips for å få oversikt når på døgnet du bruker mest strøm kan være å logge inn på Min side. Her finner du data fra strømmåleren din på timesbasis og dette vil gi deg god innsikt i ditt eget forbruk. Les mer om muligheten som ligger AMS-måleren din her.

5. Hva er gjennomsnittlig eller normalt strømforbruk?

Gjennomsnittlig eller normalt strømforbruk for en norsk husholdning er ifølge SSB cirka 16 000 kWh i løpet av et år, men det er viktig å være klar hvilke faktorer som påvirker ditt personlige forbruk. Noen ting som påvirker er for eksempel:

 • Type bolig. En enebolig vil normalt bruke mer strøm enn en leilighet i blokk.

 • Oppvarmingstype. Elektrisk oppvarming vil bruke mer strøm enn vannbåren varme eller sentralfyring.

 • Innetemperatur. Hvor varmt man ønsker å ha det i boligen.

 • Alder på bygg. Et nytt bygg vil som regel ha nyere og bedre isolasjon enn et eldre bygg.

 • Antall beboere. Single, par og familier har ulikt forbruk av strøm. Rett og slett fordi flere folk betyr høyere forbruk.

Du kan lese mer om energibruk i husholdninger her.

6. Hva er nettleie og hvorfor betaler jeg det?

Nettleie er det du betaler for at det kommer strøm fram til huset ditt. I tillegg til nettleie betaler du også for selve strømmen du bruker. Det er staten og de som eier, drifter, vedlikeholder og bygger ut strømnettet som får nettleien din. Her finner du mer informasjon om nettleie.

7. Hvordan er fordelingen mellom avgifter, nettleie og strøm?

Fordelingen mellom nettleie, strøm og avgifter er fordelt slik: Strømregningen er én tredjedel strøm, én tredjedel nettleie og én tredjedel er avgifter til staten. Her kan du lese mer om nettleiepriser for privatkunder.