Privat
Bedrift
Proff

Effekt, energi og ladetid

Elektrisk effekt er produktet av spenning og strøm og angir ytelse. Det kan sammenlignes med hestekrefter i en motor.

Trenger du hjelp?

Gjør en vurdering av behovet til ladeeffekt i forhold til forbruket ditt. Dersom du trenger hjelp til dette, må du kontakte en energirådgiver eller elektriker. 
Finn elektriker her

Eksempel

Du kjører til og fra jobb, totalt 100 km. Etter jobb skal du kjøre ungene på diverse treninger, totalt 80 km. Siste tur er ferdig kl 22 og du må dra på jobb kl 06.

Du trenger altså å lade 180 km på 8 timer, altså 22,5 km per time. Det skal gå helt greit på en 16 A, 230 V lader (3,6 kW).

Energi er effekt over tid, i fysikken beskrevet som arbeid. Årsforbruket ditt er oppgitt i energi, eller kWh - kilowatt timer. Det samme gjelder for et elbilbatteri, det er oppgitt i kWh. Det sier altså noe om hvor mye energi som er lagret og som kan brukes.

Lading er oppgitt i effekt fordi du tilfører energi per tid. Så hvis du lader med en effekt på 3 kW, vil du i løpet av en time ha ladet opp 3 kWh (3 kW x 1 time = 3 kWh).

Etter innføringen av AMS (automatisk strømmåler) har man også fått en mer detaljert måling av strømforbruket. Nå registreres strømforbruket hver time. Det betyr at hvis du bruker 5 kWh energi i din bolig fra kl 15 til kl 16, så vil målingen kl 16 vise 5 kWh. Med litt forenkling kan man regne om dette til effekt ved å si at 5 kWh på 1 time er det samme som 5 kW effekt (5 kWh / 1 time = 5 kW). Dette blir aldri helt riktig, fordi lasten gjerne varierer mye i løpet av en time, men det blir ikke så verst nøyaktig.