Privat
Bedrift
Proff

Eier av elbil for første gang? Dette bør du gjøre

Før man legger ut på veien med en ny elbil er det viktig å gjøre noen ting først. Her finner du en sjekkliste med tips til deg som er førstegangseier av elbil.

Les brukermanualen til elbilen

Uavhengig av hva slags bil man kjøper bør man sette seg inn i brukermanualen for å bli kjent med bilen. Ved å lese brukermanualen for elbilen din, særlig det som handler om lading, kan spare deg for mye tid, ikke minst kan du unngå frustrasjon på sikt.

Installer en ladestasjon hjemme

For de aller fleste vil hovedvekten av ladingen av elbilen foregår hjemme. Derfor er det lurt at du får installert en ladeboks slik at du sikrer deg en rask og trygg lading.
Her kan du lese mer om hvordan du sikrer trygg og sikker lading av elbilen hjemme.

Skaff deg riktig ladekabel

Når du kjøper elbil får du som regel med en ladekabel. Dersom du ikke har fått med dette bør du skaffe deg en ladekabel som er tilpasset ilden din og strømtilkoblingen du skal benytte. Her finner du gode tips til hvordan du velger riktig ladekabel.

Test rekkevidden på elbilen din

Du har helt sikkert lest mye om rekkevidde og ulike tester av rekkevidde for ulike elbiler. Nå når du har gått til anskaffelse av elbil er det likevel viktig at du tester det ut med din elbil slik at du blir kjent med hva som påvirker rekkevidden. Test ut rekkevidden på bilen din i løpet av sommer og vinter. Når du har blitt kjent med ditt forbruk og hva som påvirker rekkevidden på elbilen din, kan du gjør eventuelle grep for å forbedre den.

Test en hurtiglader

Hurtiglader er elbilenes bensinstasjon og for deg som aldri har brukt hurtiglader før kan det være lurt å teste slik at du vet hvordan det fungerer – særlig i forkant av en langtur. Da slipper du overraskelser hvis du skulle oppleve å ha dårlig tid og lite strøm.

Skaff deg tilgang til offentlige ladestasjoner

Det finnes ikke én felles oppskrift for alle ladepunkter eller ladestasjoner, men som regel står det en liten fremgangsmåte på ladestasjonen. Utover det kan det være fint å huske på at du ikke behøver egen ladekabel for å lade på hurtiglader, at det er «elbilskikk» er å kun lade opp til 80 prosent og at du kan lade ved hjelp av ulike apper, laderbrikker eller SMS.