Privat
Bedrift
Proff

Slik lader du elbilen trygt

For de fleste elbileiere er hjemmet det viktigste ladepunktet for elbilen. Her er 3 tips til hvordan du sikrer at du lader elbilen på en trygg og sikker måte hjemme.

1. Velg riktig ladestasjon til garasjen hjemme

Det finnes flere ladestasjoner å velge mellom – uavhengig av om du bor i et borettslag eller i enebolig, kategoriseres ladestasjoner i 4 ulike «charging modes» eller lademoduser. De ulike lademodusene sier noe om sikkerhetsnivået og det tekniske ved selve ladingen: 

  • Mode 1: Benyttes av eldre elbiler

  • Mode 2: Sakte lading eller nødlading

  • Mode 3: Normallading med fastmontert ladestasjon

  • Mode 4: Hurtiglading

Når du skal installere en ladestasjon hjemme bør du i dag velge Mode 3. Ved å installere denne typen ladestasjon blir alle risikofaktorene ved ladning tatt hånd om av systemene i ladestasjonen og elbilen. Det gjør at du kan sove trygt om natten. 

Feilsøking av elbilladeproblemer

Sjekk ut denne veilederen som er laget for å gjøre feilsøking av ladeproblemer enklere.

Last ned elbilveileder

2. Benytt fagfolk til å montere ladestasjonen

Selv om det kan virke fristende å gjøre ting selv er dette en av tingene du bør sette bort til fagfolk. Når elbilen lades hjemme overføres det store mengder energi over strømnettet. Derfor er det viktig at ladningen av en elbil gjøres på en hjemmelader som er installert riktig. Hvis du velger å montere ladestasjonen selv er risikoen for feil som fører til overbelastning av strømnettet i hjemmet ditt, varmgang og i verste fall brann, større enn hvis en fagkyndig montør gjør jobben

En elektriker vil også sikre at du får god jording og beskyttelse mot de spesielle jordfeilene som kan oppstå ved ladning av elbil.


3. Unngå å lade elbilen med stikkontakt

Å lade bilen på stikkontakt er ikke optimalt, men av og til kan du likevel befinne seg i en situasjon der du likevel må lade på en tilfeldig stikkontakt fordi du for eksempel opplever at kulde eller varme påvirker batteriet til elbilen din.

Råd om lading

  • Unngå lading via vanlig stikkontakt

  • Unngå bruk av skjøteledning

  • Sjekk det elektriske anlegget først

Dersom du er nødt til å lade på denne måten er det viktig å huske på at en elbil skaper mer belasting på en stikkontakt og det elektriske anlegget i et hus eller en hytte enn det det normalt er laget for – derfor må du følge ekstra med:

  • Heng opp boksen på ladeledningen. På den måten reduserer du slitasje på klemmene i kontakten. Boksen bør ikke henges på ladeledningen på kontakten, men helst avlastes med en krok.

  • Sjekk kontakten og ladekabel for varme

  • Ikke bruk av skjøteledning når du lader elbilen. Skjøteledning skal kun benyttes som kriseløsning og ikke til normallading. Hvis du må lade med skjøteledning må du overvåke ladingen jevnlig.

230 eller 400 volt, 1-fas eller 3-fas?

Hurtiglading hjemme

Skjevspenning

Anleggsbidrag

Lading av elbil ved fare for lyn