Privat
Bedrift
Proff

Slik stiller du forberedt mot høststormer

Høsten har gjort sitt inntog over hele landet og det betyr at høststormene står for tur. Derfor kan det være lurt å gjøre noen forebyggende grep allerede nå. Her finner du tips til hvordan du kan sikre boligen din mot skader og hva du bør tenke på hvis det skulle bli strømbrudd.

Vi går nå inn i en periodene hvor det blir varslet om mye nedbør, flomfare og kraftige vindkast. Vi har blitt flinkere til å forberede oss på uvær, men fortsatt er det mange som glemmer å tenke på hvordan det kan bli under selve stormen. Selv om vi i Hafslund Nett jobber for at alle våre kunder skal ha strøm i kontakten hele tiden, er det slik at strømbrudd kan forekomme under uvær – særlig utsatte områder på Østlandet hvor torden og lyn gjerne oppstår hyppigere.

Strømbrudd, lommelykt. Foto

Lag en strømbruddpakke

Derfor bør du lage en «strømbruddpakke». Den bør inneholde ting som kan gjøre et eventuelt strømbrudd litt mer behagelig. Dette kan du pakke og ha stående klart i for eksempel boden eller i et klesskap. En «strømbruddpakke» bør inneholde stearinlys, lighter/fyrstikker, vedkubber (dersom du har peis/ovn), fulladet lommelykt, ekstra batterier, fulladet powerbank til mobil og iPad, varme klær og mat som for eksempel hermetikk eller annen mat som enkelt kan tilberedes under strømbrudd og uten vann.

Andre ting du bør gjøre før uværet kommer

 • Sikre løse gjenstander utendørs ved å for eksempel rydde inn hagemøbler, binde fast trampoliner o.l.

 • Dersom du har båt bør du sjekke fortøyninger. Om den står på land bør du sikre at båten står støtt og at presenningen er godt sikret.

 • Tenk på hvor du parkerer bilen – trær, løse gjenstander og bølger kan gjøre store skader på bilen dersom den står ute.

 • Er du avhengig av strøm på grunn av helsetilstand eller gårdsdrift eller produksjon o.l., bør du også vurdere andre tiltak som å skaffe et aggregat.

Dette bør du gjøre mens uværet pågår

 • Hold deg innendørs. Hvis du likevel må bevege deg ut – vær forsiktig.

 • Hvis strømmen går bør du sjekke om det kun gjelder hos deg eller hos naboen også. Sjekk sikringsskapet ditt for sikringer som har gått.

 • Du kan også holde deg oppdatert ved hjelp av vårt strømbruddkart. Dersom du ikke ser noe strømbrudd hos deg kan du ringe vår døgnåpne driftssentral på tlf 22 44 10 40.

 • Dersom det oppstår alvorlige situasjoner der liv eller helse står i fare; ring nødnummer.

Dette bør du gjøre når uværet er over

 • Dersom du har vært uten strøm lengre enn 12 timer har du krav på kompensasjon fra nettselskapet ditt. Her kan du lese hva du har krav på.

 • Sjekk boligen og eiendeler for skader og meld fra om skader til forsikringsselskapet ditt.

 • Har du fått skader på for eksempel tak, vinduer og dører kan du prøve å tette disse midlertidig for å unngå vannskader


Kilder:
NVE, Hafslundnett.no, Storm.no